top of page

Nacht und nebel / Meerschaum

Nit i Boira / Escuma de Mar

Begues 2011

Són dues instal·lacions escenogràfiques que referencien la lluita, la cerca de justícia i l’anhel de llibertat de les víctimes del complex de camps de concentració i d’extermini Mauthausen-Gusen.

Nacht und nebel reivindica l'esperit de justícia i convivència en relació amb el Parc Natural del Garraf, exemple de sensibilitat i democràcia contraposat al discurs nazi de súperhome i espai vital que representa el paisatge destrossat i desolador de la pedrera Les Cubetes. Recorda les accions de desobediència i sabotatge perpetrades pels deportats, especialment la sostracció de fotografies comesa per Francesc Boix i els seus companys als seus carcellers.

Meerschaum és un homenatge a la vida i dignitat dels deportats a Mauthausen-Gusen. Està formada per set cordes de polièster de 12 mm de diàmetre i 65 m de llarg cadascuna, que reprodueixen els colors dels triangles que identificaven els col·lectius humans deportats al camp de Mauthausen, entre ells republicans catalans i de la resta de l’estat espanyol. El vas central de la pedrera Les Cubetes evoca l’esfereïdora pedrera de Mauthausen.

bottom of page